מדעי החיים והרפואה מדעים מדוייקים וטכנולוגיה מדעי החברה מדעי הרוח

בקיעה מוצלחת

שילוב בין הפריה חוץ גופית והנדסת מכונות הוביל לפיתוח אלגורתם לחיזוי הצלחה של השרשת עובר ברחם והגדלת הסיכוי להריון

הפריה חוץ גופית היא טיפול מקובל כיום לבעיות פוריות, עד כדי כך ששוכחים שמדובר בתהליך מורכב וקשה, שגם בתנאים אופטימליים סיכויי ההצלחה שלו אינם עולים על 40%.

כשמדברים על הסיכוי להשרשת עובר ברחם בתהליכים של הפריה חוץ גופית מתייחסים בעיקר לתכונות ביולוגיות של העובר, אבל מתברר שלמכניקה של מעטפת הביצית יש תפקיד לא פחות חשוב.

מה השאלה?
כיצד ניתן לשפר את סיכויי השרשה של העוברים בטיפולי הפריה חוץ גופית בדרכים הנדסיות?

פרופ’ איריס הר-ורדי, מנהלת המעבדה לפוריות הגבר והפריה חוץ גופית במרכז הרפואי סורוקה ומרצה בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, וד”ר אלעד פריאל, מנהל המרכז לחקר תרמו-מכאניקה וכשל של חומרים במחלקה להנדסת מכונות במכללה האקדמית להנדסה ע”ש סמי שמעון בבאר שבע, חברו לביצוע מחקר המביא נקודת מבט חדשה על תהליך ההפריה החוץ גופית ועשוי להגדיל בהרבה את הסיכויים לקליטת עובר.

מסבירה פרופ’ הר-ורדי: “הפריה חוץ גופית היא תהליך בו מופרות ביציות מחוץ לגוף האישה במעבדה, במטרה ליצור עוברים שיוחזרו לרחם האם. בשלב ראשון אנחנו מבצעים גירוי הורמונלי שמטרתו לגרום לשחלה לגדל מספר גדול של ביציות במקום אחת לחודש המתפתחת באופן טבעי. בשלב שני אנחנו מבצעים את ההפריה עצמה – אם מדדי הזרע תקינים, מוסיפים את הזרע לצלחת שבה נמצאות הביציות ומחכים להפריה, אם לגבר יש בעיית פוריות אנחנו מבצעים התערבות מיקרוסקופית של הכנסת זרעון אחד לביצת אחת. בשלב השלישי אנו משתמשים במצלמות המצלמות את הביציות המופרות אחת לכמה דקות (TIME LAPS) מאפשרים צפיה רציפה ומדויקת אחר התפתחות העוברים ללא הפרעה

חיצונית, דבר שמשפר את איכות הערכת ההתפתחות ובחירת העובר המוביל להחזרה. כך למשל אנו יכולים לפסול מראש עוברים שהחלוקה של התאים בהם לא הייתה תקינה”.

בסופו של דבר ביום החמישי בוחרים המדענים והרופאים את העוברים המיועדים להשרשה ברחם.

לכאורה אם עובר שרד את כל התלאות עד לשלב זה, הוא יכול להיקלט ברחם, אבל מתברר שגם כאן אחוז ההצלחה לא גבוה.

 

כשמדברים על הסיכוי להשרשת עובר ברחם בתהליכים של הפריה חוץ גופית מתייחסים בעיקר לתכונות ביולוגיות של העובר, אבל מתברר שלמכניקה של מעטפת הביצית יש תפקיד לא פחות חשוב

כאן נכנסת לתמונה ההנדסה. ד”ר פריאל מתמחה בפיתוח כלים חישוביים לפתרון בעיות במכניקה והוא משתמש בידע זה כדי לחקור את התכונות המכניות של הביצית והמעטפת שלה Zona Pellucida כדי לנבא את סיכויי השרשה של העובר.

מתברר שגם אצל יונקים, כמו אצל עופות, העובר צריך לבקוע מהביצית בדרך של קריעת מעטפת הביצית, אלא שאצל בני אדם, הדבר מתרחש ביום חמישי-שישי להפריה. במידה והעובר לא יבקע את המעטפת, לא תתאפשר השרשה ברחם ולא יתרחש הריון.  בתהליך הפריה חוץ גופית האמבריולוג צריך לבחור את העובר המתאים להחזרה בהתבסס על פרמטרים ביולוגים שונים אך אין לו כיום כלים הבוחנים כיצד לבחור את העוברים שיצלחו את השלב המכני הזה בשלום. הכנסת עוברים לרחם לא יכולה להתבסס רק על עובי המעטפת, אלא גם על תכונותיה המכניות (החוזק והאלסטיות שלה).

תהליך הבקיעה היה ידוע גם קודם לכן, אך הפתרון היה לנסות לדקק מעטפות של ביציות שהיו עבות מדי, אבל הדבר נעשה בעיקר בניסוי וטעיה. שיטה זו לא שיפרה משמעותית את אחוזי ההשרשה ברחם.

עבודתם המשותפת של הר-ורדי ופריאל הביאה – בסיוע מענק מהקרן הלאומית למדע – לפיתוח מודלים חישוביים שניתנים לשימוש בסימולציה של תהליכי ההפרייה, במטרה לכמת את החוזק והאלסטיות של המעטפת, ובכך לחזות אילו ביציות יכולות להוביל להשרשה מוצלחת והריון בהמשך. המודל מספק נתונים על הלחצים והמאמצים שהמעטפת נתונה להם במהלך תהליך ההפרייה, ובודק כיצד שונות התכונות המכניות בין ביצית לביצית יכולה להשפיע על התוצאות.

לדברי פרופ’ הר-ורדי, בחירת העוברים בהתאם להמלצות הסימולציה הבוחנת את תכונותיה המכניות של מעטפת הביצית, כלומר עוברים שסיכויי הבקיעה שלהם גדולים יותר, מעלה את סיכויי השרשה והריון פי 15 לעומת עוברים שאינם עומדים בתנאים מכאניים אלה.