מדעי החיים והרפואה מדעים מדוייקים וטכנולוגיה מדעי החברה מדעי הרוח

הבומרנג של הקריפטו

כדי למשוך את הסוחרים, בורסות הקריפטו מנפחות מלאכותית את נפח הפעילות שלהן. האם זה עובד?

מאות בורסות קריפטו מציעות לסוחרים את האפשרות לקנות ולמכור נכסים מבוזרים, דוגמת המטבעות ביטקוין, את’ריום, סולנה, ועוד. אבל שלא כמו בורסות “רגילות” – על בורסות הקריפטו אין פיקוח.

מה השאלה?
מה הקשר בין עוצמת התחרות לבין נפח המסחר המלאכותי בבורסות קריפטו?

“בשוק הקריפטו אין רגולוציה של ממש בשלב זה, ולכן התחרות היא מערב פרוע”, אומר פרופ’ יבגני ליאנדרס, ראש מכון חוגג למחקר יישומי בלוקצ’יין באוניברסיטת תל אביב. “הבורסות מנסות למשוך סוחרים פוטנציאליים בכל דרך אפשרית, ואחת הדרכים הנפוצות נקראת ‘מסחר מדומה’. מאחר שהסוחר מסתכל קודם כל על נפח המסחר, לבורסות הללו יש מנגנון שמגדיל את נפח המסחר באופן מלאכותי: פשוט פותחים שני ארנקים וירטואליים ומעבירים מטבעות מצד לצד כדי להגדיל את נפח הפעילות”.

הערכת מסחר ממשי (מימין) ומדומה (משמאל) בבורסות קריפטו

התופעה הזו של מסחר מדומה בבורסות קריפטו היא תופעה נפוצה וידועה, שנחקרה גם באקדמיה וגם בתעשייה. למעשה, פרופ’ ליאנדרס ועמיתיו מעריכים שכ-20% מסך כל המסחר בקריפטו הוא מסחר מדומה.

“אנחנו ביקשנו לבדוק – בסיוע מענק מחקר מהקרן הלאומית למדע – את הקשר בין כמות המסחר המדומה בבורסה נתונה ומטבעות מסוימים, לבין מדדים של תחרות בין הבורסות”, אומר פרופ’ ליאנדרס. “הרי ככל שהתחרות גדולה יותר, כך התמריצים לנפח את המסחר באופן מלאכותי גדלים אף הם. המדד הברור ביותר לתחרות הוא מספר הבורסות שסוחרות בשני מטבעות שונים, לדוגמה ביטקוין וסולנה. אם יש עשר בורסות שמציעות להחליף למכור ולקנות ביטקוין בסולנה ולהפך, הסוחר במטבעות האלה יעדיף לסחור בבורסה הגדולה ביותר, מכיוון שסביר להניח שהיא תהיה הנזילה ביותר – ולכן לבורסה יש אינטרס להציג נפח פעילות גדול יותר. ובאמת, מצאנו קשר הדוק בין התחרות על כל זוג מטבעות לבין היקף המסחר המדומה. כשמדד כזה של תחרות גדל בסטיית תקן אחת, מצאנו שהיקף המסחר המדומה עולה ב-30% עד 40% מסטיית התקן שלו”.

כמובן, ניפוח מלאכותי של נפח המסחר באמצעות עסקאות מדומות לא באמת מייצר סוחרים שיבקשו לקנות ולמכור את המטבעות בצד השני. לכן הסוחרים מתפתים לסחור בבורסה שמנפחת את המסחר בה, אבל עד מהרה מבינים שאין כל כך הרבה סוחרים בצד השני – כך שהם משלמים יותר עלויות עסקה.

אחרי שמצאנו קשר הדוק בין התחרות על כל זוג מטבעות לבין המסחר המדומה בכל בורסה, בדקנו האם האסטרטגיה הזאת משתלמת לבורסות

“אחרי שמצאנו קשר הדוק בין התחרות על כל זוג מטבעות לבין המסחר המדומה בכל בורסה, בדקנו האם האסטרטגיה הזאת משתלמת לבורסות”, אומר פרופ’ ליאנדרס. “שלא במפתיע, מצאנו שזה משתלם מאוד בטווח הקצר – כלומר שהמסחר המדומה אכן משך סוחרים פוטנציאליים ולכן גם יצר מסחר ממשי. אבל בטווח הארוך הסוחרים העדיפו להתרחק מאותה בורסה, שכן היא לא עמדה בציפיות המחירים שלהם – שנבעו כאמור מאותו מסחר מדומה. כמובן, התופעה הזאת אינה ייחודית לבורסת קריפטו, והיא מתיישבת עם תיאוריות כלכליות של בחירה אופטימלית מתחומים אחרים: מי שמוכר מוצר פחות טוב מהמוצר המוצג ירוויח בזמן הקצר, אבל בטווח הארוך הביקוש למוצר שלו ייפגע”.