אוניברסיטת תל אביב|הפקולטה לניהול
"האמת היא שאנחנו חברים מאוד טובים, ואת סיעור המוחות הכי טוב שלנו אנחנו עושים על בירה".
אוניברסיטת בן-גוריון|הפקולטה לניהול
"ואנחנו כל הזמן מזמינים אחד את השני – ובלי להתחשבן!".
למי מאיתנו זה לא קרה? אנחנו מקבלים שיחת טלפון לפני הסרט, ובינתיים החבר שלנו הולך למזנון וקונה פופקורן וקולה.
כשאנחנו חוזרים ורוצים להחזיר לו את הכסף, הוא מנפנף בביטול ואומר “הפעם הבאה – עליך”. אבל מה קרה פה עכשיו? האם אנחנו חייבים לחבר כסף? שווה ערך של כסף (פופקורן)? או פשוט הכרת טובה? זאת השאלה שעומדת בבסיס מחקרם של פרופ’ יניב שני מהפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב וד”ר קובי מורבינסקי מהפקולטה לניהול באוניברסיטת בן גוריון בנגב, שזכה במענק מהקרן הלאומית למדע.
“בחרנו בשם ‘מיקרו-הלוואות’ כדי לתאר את הכספים הקטנים האלה שעוברים בין חברים – אני שילמתי עליך במסעדה, אתה תזמין אותי לקפה'”, מסביר ד”ר מורבינסקי, “אבל העניין הוא שאנשים תופסים את הכסף שעובר בין חברים כהלוואה עומדת. במחקר שלנו אנחנו בוחנים את הגישה השונה, ואת התוצאה המיוחלת השונה, בין מי שמלווה את הכסף לבין מי שלווה אותו”.
מתברר שגם להלוואות קטנות יש מחיר כלכלי גדול. ב-2015 פרסמה פייפאל סקר שהראה כי אנשים בוגרים חייבים 51 מיליארד דולר לחברים ולבני משפחה בגין הלוואות קטנות שלא הוחזרו. לפי הסקר, אדם ממוצע בארה”ב חייב 450 דולר בהלוואות קטנות, ובאוסטרליה סכום זה מגיע ל-700 דולר.
בנוסף, מחצית מהאמריקאים העידו שלא נעים להם לבקש את כספם בחזרה, וכ-40% העידו כי כספים קטנים השפיעו על מערכות היחסים שלהם עם חברים.
“בניסויים שכבר ערכנו, אנחנו מראים שהקושי העיקרי נובע מהציפייה השונה”, מספר ד”ר מורבינסקי. “אם יניב ילווה לך 20 שקלים, ואני אשאל אותך: אתה מתכוון להחזיר ליניב את הכסף? אתה מן הסתם תגיד שכן. אבל אם אני אשאל את יניב: האם אתה מצפה שכתב “קול המדע” יחזיר לך את הכסף? הוא יגיד, ‘מה פתאום, אנחנו חברים, אולי הוא יזמין אותי למשהו בפעם הבאה'”.
“אנחנו מנסים להסביר את הפער הזה בין לווים למלווים”, מוסיף פרופ’ שני. “מדוע לווים ומלווים לא רואים את הסיטואציה באותו האופן? הטענה שלנו היא שהלוואות קטנות מערבבות בין עולמות כלכליים לחברתיים. כשאתה נותן לי הלוואה כזאת, אתה עושה ג’סטה חברתית, מעשה טוב, ובעלות מאוד מאוד נמוכה אתה גם קונה את הנאמנות שלי – כי עכשיו אני קצת חייב לך. הכסף מבחינתך הוא ‘מטבע חברתי’. לעומת זאת, אני, המלווה, רואה את הכסף שנתת לי כהלוואה כלכלית למהדרין. אני לא רוצה להיות חייב לך כלום, בטח לא שתקנה את הנאמנות שלי במחיר של בירה. הלווה חושב במיינדסט כלכלי, המלווה במיינדסט חברתי”.
במחקרם הנוכחי גילו פרופ’ שני וד”ר מורבינסקי שההטיה הפסיכולוגית הזאת בסיסית עוד יותר: אנחנו פשוט לא זוכרים את הכסף הקטן שאנחנו חייבים – אבל לעולם איננו שוכחים את הכסף הקטן שחייבים לנו.
“אם אשאל אותך כמה פעמים בשנה האחרונה הלווית כסף לחברים ולא החזירו לך”, אומר ד”ר מורבינסקי, “אתה תגיד איזה מספר, נגיד פעמיים, שלוש או ארבע. אבל אם אשאל אותך כמה פעמים בשנה האחרונה לווית כסף ממישהו ולא החזרת לו – כנראה לא תצליח להיזכר אפילו בדוגמה אחת. זה לקח שחורג בהרבה מהמחקר, ורלוונטי לחיים של כולנו: אנשים שחייבים לנו כסף לא שוכחים להחזיר כי הם אנשים רעים – הם שוכחים כי ככה המוח שלנו עובד. ולהפך: כשאנחנו זוכרים את הכסף שלא החזירו לנו, אנחנו לא זוכרים את זה כי אנחנו קמצנים וקטנוניים, אלא שוב – כי ככה המוח שלנו עובד”.
לכאורה, התוצאות החדשות עומדות בסתירה לתוצאות הקודמות: אם אנחנו זוכרים את הכסף שחייבים לנו אך לא את הכסף שאנחנו חייבים, פירושו של דבר שאנחנו מצפים לקבלו בחזרה – לא? לא בהכרח.
“יש פה דיסוננס מסוים”, אומר פרופ’ שני. “מצד אחד, מי שנותן הלוואה לחבר אומר שהוא לא מצפה להחזר. מצד שני, המלווה נוטה לזכור את ההלוואה יותר מהלווה. איך זה מסתדר? ניסויים שערכנו מצביעים על כך שכולם רוצים להיות בצד הנותן, לא המקבל. מערכת יחסים טובה מבחינתנו היא לא מערכת יחסים שוויונית, היא מערכת יחסים שבה אנחנו נותנים קצת יותר. ככה אנחנו מרגישים בטוחים”.
בניסוי שערכו לאחרונה, גייסו החוקרים 200 סטודנטים בזוגות של חברים. זוגות החברים שיחקו במשחק כלכלי, לכאורה אחד מול השני – למעשה מול מחשב רנדומלי לגמרי. במשחק הם גלגלו שתי קוביות וירטואליות, כאשר סכום הקוביות שווה לסכום הכסף שיקבלו בסוף המשחק – כלומר בין 2 ל-12 שקלים לסיבוב. אולם בכל סיבוב הנסיינים הציעו להם לקנות כרטיס הגרלה תמורת 7 נקודות, או 7 שקלים, שמקנה להם סיכוי של 10% לזכות ב-100 שקלים. מאחר שההגרלה כדאית מאוד, כולם רצו להירשם אליה – אלא שלא לכולם יצא בהטלת הקוביות הקודמת 7 ומעלה, היא “עלות” ההגרלה.
“אתה צריך 7 נקודות כדי להירשם להרגלה, אז מה אתה עושה אם יצא לך 4? לווה 3 מהחבר שלך”, מספר פרופ’ שני. “מאחר שמדובר בזוגות חברים, למשתתפים לא הייתה בעיה לבקש את ההלוואה מהחבר, ואחרי 10 סבבים כל אחד לווה והלווה הלוואות קטנות. ביציאה מהמשחק שאלנו אותם מה קרה בסיבוב הראשון, השני, השלישי וכך הלאה – ובכלל האם הם לוו או הלוו יותר? וההטיה הייתה ברור: אנשים זכרו שהלוו הרבה יותר כספים לחברים שלהם מאשר מה שהמחשב דיווח שקרה באמת”.