מדעי החיים והרפואה מדעים מדוייקים וטכנולוגיה מדעי החברה מדעי הרוח

משוואת הפיתוי

מחקר מצא כי בן הזוג שחש בעל כוח רב יותר בקשר, מנצל זאת לרעה ונוטה יותר לפנטז על בני זוג אחרים, לפלרטט ולבגוד

כיצד מיניות תורמת לשימור זוגיות, ולהפך? ומה עשוי לגרום לאנשים לבגוד בבן הזוג? אילו גורמים יכולים לחדור מבעד למנגנוני ההגנה המונוגמיים ולחבל בקשר הזוגי? שאלות אלו ונוספות מעסיקות את פרופ’ גורית בירנבוים, פסיכולוגית חברתית וחוקרת מיניות וזוגיות מבית הספר לפסיכולוגיה באוניברסיטת רייכמן.

בתחילת הקריירה שלה חקרה פרופ’ בירנבוים את משמעות הסקס בחיינו, את היותו מקור לסבל ולרגשות שליליים כגון אשמה, בושה, תסכול וחוסר שביעות רצון, בנוסף להיותו מקור לעונג. לאחר מכן החלה לחקור את האופן שבו פנטזיה מינית משפיעה על המציאות. לדבריה, “פנטזיה היא כלי שבאמצעותו אנשים בוחנים אלטרנטיביות ומשעשעים את עצמם אבל גם מווסתים דחפים כמו רצון לבגוד בבני הזוג. זה מרחב בטוח שבו כל אדם הוא הבמאי והתסריטאי הבלעדי. ועדיין, רבים מגבילים את עצמם בגלל חסמים ואי נוחות ומדכאים תכנים מיניים שאינם מקובלים חברתית. אז מצד אחד פנטזיה יכולה לווסת דחפים ומצד שני להיות מדרון חלקלק לחיפוש פורקן בחיים האמיתיים. במחקרים הראינו שאם הפנטזיה עוסקת בבן הזוג, היא יכולה להגביר את החום והאהבה כלפיו ולדכא התנהגות הרסנית וביקורתית”.

מה השאלה?
כיצד תחושת כוח בקשר הזוגי משפיעה על הזירה המינית ועל עמידה בפני פיתויים?

כיום מחקרה של פרופ’ בירנבוים, שזכה במענק מהקרן הלאומית למדע,  מתמקד באינטראקציה שבין המערכת הזוגית למערכת המינית, כלומר באופן שבו מיניות תורמת לחיזוק הקשר כבר מתחילתו וגם מראה את הדרך החוצה (כשהיא פוחתת דרמטית). בתוך כך היא בוחנת את משתנה הכוח כחלק אינטגרלי מקשר זוגי. לדבריה, “כוח מבטא תלות בבני הזוג, ההזדקקות למילוי המשאבים הכלכליים, הרגשיים והפיזיים, כגון אהבה, שייכות וסקס. שני בני הזוג תלויים זה בזה וזה נורמלי, יש להם כוח אחד על השני. אבל בחברה המערבית, רק אצל כ-50% מהזוגות יחסי הכוח מאוזנים. יחסים שכאלו מיטיבים עם הקשר ותורמים לשביעות רצון של שני בני הזוג. כאשר לצד אחד יש יותר כוח, הצד השני תלוי בו ומפחד יותר להינטש וכך נוטה יותר לרצות אותו ולדכא את צרכיו שלו. והחזק יותר עלול לנצל את המצב לטובתו, להרשות לעצמו להתמקד בצרכיו ופחות להתחשב בבן זוגו. ביחסי אהבה, שקיימים גם בין הורים לילדים, גם אם אחד חזק יותר – לרוב יש לו אינטרס שלצד התלוי בו יהיה טוב ואז הוא יכול להשתמש בכוח בצורה מיטיבה, יותר לדאוג ולהכיל”.

מטרת הפרויקט האחרון של פרופ’ בירנבוים וצוותה, שכלל ארבעה מחקרים, הייתה לבדוק כיצד עודף כוח בקשר הזוגי משפיע על הזירה המינית ועל עמידה בפני פיתויים. המחקר הראשון כלל כ-120 בני זוג בקשר מונוגמי משמעותי מהאוכלוסייה הכללית (כ-240 נבדקים), בני 69-20. מדי יום, במשך שלושה שבועות, הם התבקשו למלא שאלון קצר באינטרנט (“מחקר יומן”). שם דיווחו על האינטראקציות הכלליות והמיניות עם בן הזוג, כולל תחושת הכוח (שאלות כגון עד כמה את/ה מרגיש/ה שליטה במערכת היחסים ובמשאבים הרגשיים והפיזיים של בן / בת הזוג), התנהגות פלרטטנית עם אחרים ואף בגידה. נמצא כי מי שחש כוח רב יותר בקשר, יותר הרשה לעצמו לפלרטט, לפזול החוצה, לפנטז על אחרים ואף לבגוד.

שלושת המחקרים האחרים התבצעו במעבדה ובחנו 391 סטודנטים מאוניברסיטת רייכמן שנמצאים בקשר זוגי מונוגמי משמעותי. הם נחלקו לקבוצת ניסוי וקבוצת ביקורת. נבדקי קבוצת הניסוי התבקשו להיזכר בסיטואציה שבה הרגישו בעלי כוח רב יותר מבן הזוג, שהוא תלוי בהם לסיפוק צרכיו, ולכתוב זאת כסיפור. נבדקי קבוצת ביקורת התבקשו לכתוב על יום שגרתי בחייהם כזוג. כלומר, החוקרים ביצעו מניפולציה שבה ביקשו לייצר תחושת כוח זמנית במעבדה לעומת תחושה ניטרלית.

לאחר ביצוע המניפולציה, בדקו החוקרים מבע של תשוקה לאחר (פוטנציאל לבגידה) בכל אחד מהמחקרים. במחקר הראשון התבקשו הנבדקים לכתוב על פנטזיה מינית שמתעוררת בראשם; במחקר השני צפו הנבדקים בתמונות של אנשים אטרקטיביים על מסך והתבקשו לשקול אותם כבני זוג פוטנציאליים (ללחוץ “כן” או “לא”); במחקר השלישי חוקר/ת מהצוות יצר/ה אינטראקציה עם כל נבדק/ת מבלי להזדהות (כך שהנבדקים חשבו שמדובר בנבדק/ת נוסף/ת). היא צולמה בווידיאו ונבדקה בה רמת הפלרטוט ביניהם (כגון צחקוק, מגע קל, רכינה קדימה וקשר עין).

הנבדקים שחשו כוח רב יותר בקשר הזוגי פחות ראו את בן הזוג ויותר את עצמם והרשו לעצמם לפנטז בתשוקה ולפלרטט יותר

בכל המחקרים (בממוצע) נמצא כי מי שחש כוח רב יותר מבן זוגו (בעיקר נבדקי קבוצת הניסוי) הרגיש בעל ערך רב יותר וניצל זאת לרעה. “הנבדקים שחשו כוח רב יותר בקשר הזוגי פחות ראו את בן הזוג ויותר את עצמם והרשו לעצמם לפנטז בתשוקה ולפלרטט יותר. באופן כללי ניתן להבין מזה שכוח יכול להשחית, בזוגיות כמו בשאר תחומי החיים, ומעלה את הסיכוי לביצוע פעולות הרסניות שלא היו נעשות במצב אחר. פערי כוח שפוגעים בזוגיות מצריכים טיפול זוגי, ואכן זוהי סיבה נפוצה מאוד לפנייה לטיפול זה. אם צד אחד חש צורך לרצות את הצד השני בשיטתיות, זה מדליק נורה אדומה. זוגות עם יחסי כוח מאוזנים מתפקדים טוב יותר ומאושרים יותר”, מסכמת פרופ’ בירנבוים.