מדעי החיים והרפואה מדעים מדוייקים וטכנולוגיה מדעי החברה מדעי הרוח

ניאו-ליברלי מלידה

על מקורות האידיאולוגיה הניאו-ליברלית של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי

בתחילת שנות ה-80 נקלעו מדינות באמריקה הלטינית – ובייחוד ברזיל וארגנטינה, וכן מקסיקו – למשבר פיננסי (“משבר החוב באמריקה הלטינית”); הן הגיעו למצב שבו החוב החיצוני שלהן (סכומי כסף גדולים שלוו מגופים בינלאומיים עבור תוכניות פיתוח, תיעוש, תשתיות וכיסוי גירעונות), הוביל אותן לחדלות פירעון ולשמיטת חובות. על רקע זה, לכאורה, נולד קונצנזוס וושינגטון – תוכנית הבראה כלכלית לאמריקה הלטינית שיזמו שלושת המוסדות: קרן המטבע הבינלאומית, הבנק העולמי ומשרד האוצר האמריקאי. הם קבעו שכדי לצאת מהמשבר, מדינות אמריקה הלטינית צריכות לעבור לכלכלה ניאו-ליברלית (שוק חופשי), שהמדינה פחות מעורבת בה. למשל, להפריט תחומים כגון בריאות וחינוך, לבטל פיקוח מחירים ולבצע רפורמות מס (למשל לבטל פטורים). כך החלו קרן המטבע והבנק העולמי לחתור לשינוי המדיניות הכלכלית של אמריקה הלטינית. במקביל החלו לתת לה הלוואות בתנאים נוקשים (למשל, סגירת מקומות שאינם מייצרים רווחים והעלאת מחירי חשמל, גז ודלק לטובת כיסוי הגירעון).

מה השאלה?
האם הניאו-ליברליזם נולד רק בתחילת שנות ה-80, עם משבר החוב באמריקה הלטינית? או שמא לפני כן?

ד”ר קלאודיה קדר מהחוג ללימודים ספרדיים ולטינו-אמריקאיים באוניברסיטה העברית בירושלים, היא היסטוריונית שחוקרת היסטוריה עולמית וכלכלית מ-1945 (אחרי מלחמת העולם השנייה) ועד היום. מוקדי המחקר שלה הם מדינות אמריקה הלטינית, הממשל האמריקאי ומוסדות פיננסיים בין-לאומיים שהוקמו ב-1944 ובהם קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי – והיחסים ביניהם. במחקריה היא מתבססת על מקורות (כגון עיתונים, מכתבים ופרוטוקולים של ישיבות) מארכיונים אמריקאיים ולטינו-אמריקאיים.

הפגנה מהזמן האחרון נגד הסכם עם קרן המטבע הבינלאומית, בואנוס איירס

במחקרה, שזכה במענק מחקר מהקרן הלאומית למדע, מנסה ד”ר קדר להוכיח כי האידאולוגיה שמאחורי קונצנזוס וושינגטון לא נולדה בשנות ה-80 בעקבות משבר החוב, אלא כבר עם הקמת קרן המטבע והבנק העולמי. “אני בוחנת את מניעי המוסדות הללו ואת שיתוף הפעולה ביניהם”, היא אומרת. “לפי ממצאיי, הם קידמו מדיניות כלכלית ניאו-ליברלית וקפיטליסטית מיום היווסדם והיא הגיעה לשיאה בתחילת שנות ה-80 ולבסוף הפכה לנחלת העולם. כלומר האידיאולוגיה הייתה שם מלכתחילה ועוצמתה פשוט גברה עם פרוץ משבר החוב. במקביל, אמריקה הלטינית הבינה את גודל המשבר שנקלעה אליו וחיפשה פתרונות חדשים. מדובר בקשר שבין גופים בעלי עוצמה כלכלית אדירה לבין מדינות חלשות כלכלית ופוליטית. אני מנסה להבין מה עומד מאחורי הקשר הזה, מיהם מקבלי ההחלטות (למשל כלכלנים ופוליטיקאים) ומהם המניעים שלהם”.

האידיאולוגיה של המוסדות לא נולדה עם משבר החוב אלא רק התעצמה לאחריו. כך למשל, נמצא כי אותם תנאים מופיעים בהסכמי ההלוואות שניתנו למדינות אמריקה הלטינית משנות ה-50 ועד היום.

בשלב זה מצאה ד”ר קדר כי התיאום בין שלושת המוסדות לא היה חף מאי הסכמות, מתחים ותחרות. הממשל האמריקאי ציפה שקרן המטבע והבנק העולמי יהיו זרועות הביצוע שלו אך ככל שהם התחזקו הם דרשו יותר ויותר אוטונומיה. כך למשל, ב-1960-1958 סירב הבנק העולמי לתת הלוואות פיתוח תשתיות (למשל לשיקום התחבורה ולהקמת תחנת כוח) לארגנטינה, אבל קרן המטבע הסכימה לכך. אמריקה הלטינית הייתה מודעת לבעייתיות בתיאום בין המוסדות וכך הצליחה לסכסך ביניהם ולהשיג הלוואות. “חוסר התיאום והמתח בין המוסדות המשיכו לאורך השנים, מה שהעצים את כוחה של אמריקה הלטינית”, אומרת ד”ר קדר. “כלומר, היא לא הייתה פסיבית והמדיניות הכלכלית לא באמת נכפתה עליה כפי שמקובל לחשוב”.

בהמשך גילתה ד”ר קדר כי כמו שסברה, האידיאולוגיה של המוסדות לא נולדה עם משבר החוב אלא רק התעצמה לאחריו. כך למשל, נמצא כי אותם תנאים מופיעים בהסכמי ההלוואות שניתנו למדינות אמריקה הלטינית משנות ה-50 ועד היום. לדוגמה, הדרישה שיחוקקו חוק להבטחת שוויון בין משקיעים זרים למקומיים (כך שלמשל מכרזים, לדוגמה לבניית כבישים, יהיו פתוחים לאמריקאים, אירופאים וארגנטינאים).

בנוסף גילתה ד”ר קדר את חשיבותם של מקבלי ההחלטות, אנשי המקצוע שניהלו את משאי המתן. כך למשל, צוות כלכלנים מטעמו של הסוציאליסט סלבדור איינדה, שהיה נשיא צ’ילה מ-1970 עד 1973, ניהל בוושינגטון משא ומתן מוצלח עם קרן המטבע וחתם על שלושה הסכמי הלוואות למרות התנגדות הממשל האמריקאי.

כיום מצבה הכלכלי של אמריקה הלטינית, ובעיקר ארגנטינה, צ’ילה ומקסיקו, עדיין קשה, על אף הסיוע מהמוסדות; הן לא מצליחות להחזיר את הלוואותיהן וכלואות במעגל של חובות. “הניהול הכלכלי וההלוואות לא באמת מקדמים את המדינות הללו. במקרה הטוב הן מרימות את הראש מעל המים. כך יותר ויותר אזרחים מגיעים לקו העוני ונוצרים הפערים החברתיים הגדולים ביותר בעולם. תנאי ההלוואות (כגון הסרת פיקוח על מוצרי יסוד והפרטת פנסיה ושכר לימוד) באים על חשבונם. וזה קשור גם להסכמים הכלכליים עם המוסדות, הם לא פטורים מאחריות. לא בכדי המוני אזרחים יצאו ועדיין יוצאים להפגין נגדם”, מסכמת ד”ר קדר.