האוניברסיטה העברית|הפקולטה למדעי הרוח|החוג לארכיאולוגיה והמזרח הקרוב והקדום
פוסט-דוקטורנטית ועמיתת הוראה במכון לארכאולוגיה, במדור לארכאולוגיה פרהיסטורית. חוקרת את תקופת הפליאולית התיכון בלבאנט; טכנולוגיה ליתית; מיפוי מקורות חומרי הגלם לסיתות במרכז הארץ ובצפונה; דפוסי ניידות של קבוצות פרהיסטוריות
האוניברסיטה העברית|הפקולטה למדעי הרוח|החוג לארכיאולוגיה והמזרח הקרוב והקדום
מומחית בעלת שם עולמי בחקר התקופה הפליאוליתית התחתונה. האתרים שחפרה, בעיקר בצפון ישראל, שינו את הבנתנו באשר לאבולוציה של האדם והתנהגותו מראשית הופעתו במזרח התיכון.
בתקופה הפרהיסטוריות עשו הקדמונים שימוש ניכר בכלי אבן מסותתים, בין השאר לצורך ביתור בעלי חיים, פשיטת עור, הכנת חומר צמחי למאכל, אכילה, קרצוף, גירוד ועוד. פרופ’ (אמריטה) נעמה גורן-ענבר, ארכיאולוגית מהאוניברסיטה העברית בירושלים, עוסקת בתקופות הקדומות של התרבות האנושית וחוקרת אתרים פרהיסטוריים מרכזיים בארץ, כאלו שהתקיימו למשל לפני כ-250-45 אלף שנה ונוצרו על ידי האדם הניאנדרטלי, והאדם המודרני (הומו סאפיינס). עיקר מחקרה מתבסס על חפירות ארכיאולוגיות וניתוח כלי האבן המסותתים שנמצאו בהן.
“במחקרינו אנו מתמקדים בחומרי הגלם של כלי האבן המסותתים, באופן הסיתות ורמתו, ובהיבטים אסתטיים. מכך אנו למדים רבות על היכולות של הקדמונים, על המסורת שלהם וכן על מעברה מדור לדור. ניתן להשוות את היכולות והמסורת הללו לאלו של חברות ציידים ולקטים בני ימינו, למשל באפריקה, הודו והאמזונס. כלומר, לבחון את האבולוציה של התרבויות הפרהיסטוריות והשינויים שעברו עליהן לאורך ציר הזמן”, מסבירה פרופ’ גורן-ענבר.
מטרת מחקרם הנוכחי של פרופ’ גורן-ענבר וחברי צוותה, ד”ר רביד אקשטיין וד”ר צחי גולן, היא להבין באילו חומרי גלם השתמשו הקדמונים (כפי הנראה הומו ארקטוס – האדם הזקוף, שחי בתקופת הפליאולית התחתון ובתרבות האשלית), לסיתות כלי האבן באתר גשר בנות יעקב, ומה מקורם (אבני צור ובזלת לסוגיהן).
גשר בנות יעקב הוא אתר פרהיסטורי שנחפר באזור הגדה המזרחית של נהר הירדן והתגלה בשנות ה-30 של המאה הקודמת. נמצאו בו ממצאים חשובים מהתרבות האשלית שגילם כ-790-690 אלף שנה. החוקרים חפרו באתר זה במשך כמה עונות ובנוסף סקרו את השטחים שסביבו (תצורות גיאולוגיות של צור וקילוחי בזלת), ניתחו את חומרי הגלם שהתגלו בשיטות כימיות וחזותיות (צבע ומרקם), והשוו בין אלו שנמצאו באתר לבין אלו שנמצאו בשטחים שסביב. “מחקר שכזה מספר לנו על התנהגותם של הקדמונים – למשל, מה המרחק שהלכו כדי למצוא את הצור והבזלת שמהם הכינו את כלי האבן, ואילו סוגי חומר בחרו. כלומר, מה מידת המאמץ שהשקיעו באיסוף החומרים ואילו איכויות חיפשו”, אומרת פרופ’ גורן-ענבר.
החוקרים חפרו בכ-20 שכבות באתר שמייצגות תקופה של כ-50,000 שנה וסקרו שטחים סביבו, דגמו כלי צור ובזלת, וניתחו אותם בשיטות מיקרוסקופיות; הם חתכו את הכלים ודיקקו אותם לעובי של 30 מיקרון, הדביקו על זכוכית (כלומר יצרו שקפים פטרוגרפיים) ובחנו אותם תחת מיקרוסקופ. מתוך השוואה בין כלי הצור שנמצאו באתר למקורות צור שנמצאו בשטחים שסביב, גילו החוקרים כי האזור שממנו הביאו הקדמונים את הצור נמצא במרחק של 20-10 ק”מ מהאתר. מדובר באזור עם מקורות צור רבים, אבל החוקרים גילו כי הקדמונים העדיפו צור מגיל גיאולוגי מסוים (תקופת אאוקן). מכך הסיקו החוקרים כי ההעדפות למרחק ולסוג הצור וטיבו לא השתנו במשך 50,000 שנה ועברו מדור לדור.
החוקרים בחנו גם את ההרכב הכימי (המינרלים) של כלי הבזלת שבהם השתמשו הקדמונים ואת מידת השונות ביניהם. הם משערים כי הקדמונים אספו את הבזלת מאזור שמרחקו 15-10 ק”מ מהאתר, והשערה זו תיבדק בקרוב, בשלב הבא של המחקר, אשר זכה במענק מהקרן הלאומית למדע. ד”ר צחי גולן אומר ש”למדנו על ההרכב הכימי של הבזלת ששימשה את הקדמונים לבניית הכלים וגילינו שרובם סותתו מחומר גלם עמיד יחסית לבליה, מה שמעיד על יכולתם להבחין בין חומרים איכותיים יותר לחומרים איכותיים פחות”.
החוקרים גם הקימו בסיס נתונים המבוסס על מחקרים גיאולוגיים וארכיאולוגיים שנעשו בגליל ובגולן ב-30 השנים האחרונות, אשר כולל מידע גיאוכימי על ממצאי הבזלת באזורים אלו. בסיס נתונים זה מאפשר להשוות בין ממצאים רבים ולבצע ניתוח מעמיק יותר של אופי החומרים ומיקומם.
“בהתבסס על ממצאי המחקר אנו מסיקים שלקדמונים באתר גשר בנות יעקב היו יכולות טכנולוגיות וקוגניטיביות גבוהות; הם הלכו מרחק לא קצר כדי לבחור חומר גלם איכותי ויעיל וסיתתו ממנו כלים ששימשו למחייתם. לא בכדי הם הצליחו להתקיים ולשרוד באתר 100,000 שנה”, מסכמת פרופ’ גורן-ענבר.