מדעי החיים והרפואה מדעים מדוייקים וטכנולוגיה מדעי החברה מדעי הרוח

סיקסק העיר וסיקסק הכפר

פרופ' אור שפיגל דואג לא רק למספרם של בעלי החיים אלא גם לאופי שלהם

העולם משתנה – ובאשמתנו. האדם משנה את סביבתו, והופך יותר ויותר שטחים טבעיים לשטחים חקלאיים ושטחים חקלאיים לשטחים עירוניים. יש מינים שמסתגלים לשינוי ויש מינים שנכחדים, אך יש גם מינים ששורדים בעיר ולכאורה נותרים ללא שינוי. האומנם?

“כולנו יודעים שהפיתוח האנושי משנה את הרכב המינים”, מסביר פרופ’ אור שפיגל מהחוג לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב. “אנחנו עושים צעד אחד קדימה, ושואלים איך העיר משנה את הרכב האוכלוסייה בתוך המינים שכן שורדים. האם אוכלוסייה שחיה בתל אביב באמת מתנהגת כמו אוכלוסייה שחיה בטבע?”.

כדי לבדוק את שאלת המחקר שלהם, פרופ’ שפיגל וצוותו – הסטודנטים מיכאל בר זיו, הילה זיו ואחרים – בחרו בסיקסק, משום שהוא נפוץ, ואפילו מצליח להגדיל את תפוצתו עם השנים. תכונה זו מאפשרת לחוקרים לבדוק אוכלוסיות של סיקסקים שחיות סמוך מאוד זו לזו אך בתנאים שונים לגמרי.

מה השאלה?
כיצד משפיע העיור על ההתנהגות של בעלי חיים?

פרופ’ שפיגל וצוותו השוו בין אוכלוסייה של סיקסקים בעמק חרוד, שם הם מצויים ביישובים כמו בית שאן או קיבוץ בית אלפא, לאוכלוסיית סיקסקים שחיים בשדות חקלאיים או בבריכות דגים. כל המקומות האלה קרובים מאוד זה לזה, מסביר פרופ’ שפיגל, “כך שאין לסיקסקים בעיה לעוף מפה לשם. כלומר האוכלוסיות שחיות בעיר בוחרות לחיות בעיר, והאוכלוסיות שחיות בשטחים החקלאיים בוחרות לחיות שם”.

בשלב הראשון, החוקרים ערכו לסיקסקים מבחן התנהגותי מקובל שבודק את “מרחק הבריחה”, כלומר המרחק שבו החיה נמלטת מאדם ההולך ומתקרב. ב”מבחן האומץ” הזה התברר שהסיקסקים העירוניים אמיצים בהרבה מחבריהם הכפריים. “הסיקסקים בשדה ברחו מאיתנו עוד ממרחק של 30 מטר, לעומת הסיקסקים ביישובים שאפשרו להתקרב אליהם עד כדי עשרה מטרים לפני שעפו”, אומר פרופ’ שפיגל. בעזרת המענק הנדיב של הקרן הלאומית למדע, הצוות השתמש במערכת “אטלס” (המבוססת על מעקב רדיו טלמטרי ברזולוציה גבוהה המהווה אלטרנטיבה ל-GPS) ועקב אחרי כמעט 200 סיקסקים אינדיבידואליים כדי ללמוד על הבדלים בתנועה שלהם ובהתנהגויות נוספות. כדי להתמודד עם הטענה שהסיקסקים העירוניים פשוט התרגלו לאנשים מבלי שחל שינוי כלשהו באישיות שלהם, מסביר פרופ’ שפיגל, “חזרנו על הניסוי, הפעם בעזרת מכונית המופעלת בשלט רחוק שהרכבנו עליה פוחלץ של תן. גם כאן ההבדל היה מובהק: העירוניים פחדו פחות ונתנו לתן להתקרב יותר, למרות שמן הסתם פוגשים פחות תנים בערים מאשר בשדות ובבריכות הדגים. במילים אחרות, יש הבדל באופי בין עירוניים לכפריים.” בנוסף, המעקב בשדה הראה כי העירוניים נעו יותר והיו יותר חקרניים בהתנהגותם בהשוואה לאלו שחיו בבריכות הדגים והשדות.

האיור מראה את מיקומו של אתר המחקר בעמקי חרוד\המעיינות, ו(a) את האתרים בהם ביצענו את מבחני הבריחה (flight initiation distance), כדימוי לאיום טריפה ע”י בן אדם ועל ידי תן; (b) מספרי החזרות בכל אחד מהאתרים, לפי סוג האיום; (c) מין המחקר, הסיקסק (Vanellus spinosus) ו(d) דגם התן שהורכב והופעל על ידי מכונית בשלט רחוק. האיור נלקח מתוך Bar Ziv et al 2022 Journal of Animal Ecology

פרופ’ שפיגל איננו בטוח מהי הסיבה להבדל הזה, ומשער שהעיר משנה את אופי החיות, ואולי גורמת להן להיות אדישות – לא רק לבני אדם או לתנים, אלא לגירויים בכלל ולאיומים בפרט.

 

פרופ' שפיגל וצוותו השוו בין אוכלוסייה של סיקסקים בעמק חרוד, שם הם מצויים ביישובים כמו בית שאן או קיבוץ בית אלפא, לאוכלוסיית סיקסקים שחיים בשדות חקלאיים או בבריכות דגים. כל המקומות האלה קרובים מאוד זה לזה, מסביר פרופ’ שפיגל, "כך שאין לסיקסקים בעיה לעוף מפה לשם. כלומר האוכלוסיות שחיות בעיר בוחרות לחיות בעיר, והאוכלוסיות שחיות בשטחים החקלאיים בוחרות לחיות שם"

בשלב השני של הניסוי, החוקרים רצו לוודא שהסיקסקים עצמם השתנו מן היסוד, ולא התנהגו אחרת בבתי הגידול השונים בגלל הבדלים בסביבה של המבחן. לצורך זה הם בנו כלובים ייחודיים, מעין חדרים (aviaries), תפסו סיקסקים מכל רחבי הארץ והביאו אותם לתקופה של כחודש לגן הזואולוגי של אוניברסיטת תל אביב. שם ערכו לסיקסקים שלושה ניסויי התנהגות מקובלים בזואולוגיה: “מבחן אומץ” שבודק כמה זמן לוקח לבעל חיים לצאת מקופסה חשוכה לחדר פתוח; ניסוי שבודק כיצד בעל חיים חוקר שטח חדש ובכך בוחן חקרנות; וניסוי שבודק כיצד בעל חיים מגיב לפוחלץ של חיה דומה שנגלה אליו בהפתעה ובכך בוחן אגרסיביות. “לא זו בלבד שהתוצאות היו מובהקות, כאשר הסיקסקים העירוניים שוב ושוב הפגינו אומץ רב יותר, הן גם היו קורלטיביות זו לזו: הסיקסק העירוני והאמיץ הוא גם אגרסיבי וגם חקרן, או פחות מתאפיין בשתי התכונות לעומת הסיקסק הכפרי שאצלו התכונות השונות לא תלויות זו בזו”, מדווח פרופ’ שפיגל.

מסקנתו של פרופ’ שפיגל היא שלא די בכך שיש מספיק פרטים במין, אלא יש לחשוש מאובדן מגוון ביולוגי גם בתוך המינים בגלל העיור. לדעתו, “בעוד 20 שנה לא נסתפק במספר הפרטים אלא נבדוק שיש ייצוג הולם של כל הטיפוסים העיקריים שמרכיבים את האוכלוסייה”. וישנן שתי דרכים לשמור על הייצוג ההולם הזה: להשאיר שטחים פתוחים בערים, או להיפך – לצופף את הערים עוד יותר כדי להגדיל ככל האפשר את השטחים מחוץ לערים שבהם יוכלו להישמר הטיפוסים המצויים בסכנה.