מדעי החיים והרפואה מדעים מדוייקים וטכנולוגיה מדעי החברה מדעי הרוח

רשת ברירת המחדל

על גורמי הסיכון של נשים לחוות דיכאון וחרדה בהיריון, ולאחר הלידה

גורמי הסיכון למצבים כגון חרדה ודיכאון בהיריון ואחרי הלידה ידועים, אך לא תמיד ברור מיהן הנשים שנמצאות בסיכון. אחת ההנחות היא שטראומה בילדות גורמת לשינויים נוירוביולוגיים (מוחיים) שעשויים להעלות את הסיכון לחוות דיכאון וחרדה בתקופות של שינויים הורמונליים. ד”ר ענבל ראובני, פסיכיאטרית בכירה בבית החולים הדסה, אשר מתמחה בפסיכיאטריה של גיל הפריון והקימה ומנהלת את מרפאת “הילה” המיועדת לנשים שסובלות מקשיים נפשיים בתקופות של שינויים הורמונליים, בוחנת את השאלה הזאת.

מה השאלה?
כיצד טראומה בילדות משפיעה על הסיכון להתפתחות קשיים נפשיים בגיל הפריון?

במחקרן האחרון, שזכה במענק מהקרן הלאומית למדע, ביקשו ד”ר ראובני וחברות צוותה, לאתר סמנים נוירוביולוגיים ופסיכולוגיים אצל נשים שחוו טראומה בילדות, שעשויים להעיד על הסיכון לפתח דיכאון וחרדה בהיריון ואחרי הלידה. מדובר במגוון סוגי טראומה, למשל התעללות מינית, פיזית או נפשית, הזנחה פיזית או נפשית, תאונת דרכים, אובדן אדם קרוב, מחלה קשה וגירושים של ההורים. עד כה גייסו החוקרות כ-140 נשים צעירות (בנות 30-25), רובן מאזור ירושלים; כ-75 מהן היו בהיריון, כ-45 אחרי לידה והשאר בשלבי תכנון היריון.

הנשים ענו על שאלון מתוקף שבוחן חשיפה לטראומה בילדות (כגון התעללות פיזית, נפשית ומינית) ואירועים טראומטיים אחרים (כגון תאונת דרכים, גירושים של ההורים ואובדן אדם קרוב). במקביל, נסרק מוחן של  הנשים בדימות בתהודה מגנטית תפקודית (fMRI) – סריקה שמודדת פעילות של אזורים מוחיים באמצעות זרימת הדם בהם. לאחר מכן עקבו החוקרות אחר הנשים עד שהרו, בהיריון ואחרי הלידה; הן ענו על שאלונים שבחנו את מצבן הנפשי בתקופה זו, כולל שינויים במצב הרוח, תסמיני דיכאון וחרדה, קשיי שינה, רמת הריכוז ביומיום, דאגות, וטיב הקשר עם העובר והיילוד. הנשים שילדו ענו גם על שאלון שבוחן את חוויית הלידה ומאפייניה (למשל אם היו סיבוכים ואשפוז בטיפול נמרץ יילודים, שידוע כי הסיכון להם עולה עקב טראומה בילדות).

נמצא כי כשליש מהנשים חוו טראומה כלשהי בילדותן (נתון שתואם את הספרות המדעית שעוסקת בשכיחות טראומה באוכלוסייה הכללית). בנוסף נמצא כי על אף שבכניסה למחקר (לפני ההיריון) לא היה הבדל בין רמת הדיכאון והחרדה של נשים שחוו טראומה לנשים לבין אלה שלא חוו זאת; במהלך ההיריון התגלה מתאם סטטיסטי בין חוויית טראומה לתסמיני דיכאון וחרדה. כלומר, נשים שעברו טראומה (ובעיקר מינית) בילדותן נמצאות בסיכון לפתח תסמינים נפשיים בהיריון ולאחר הלידה גם אם הם לא מופיעים אצלן לפני כן.

ב- fMRIהתמקדו החוקרים ברשת ברירת המחדל (Default Mode Network) – מערכת של אזורי מוח שפעילה בעיקר במצבי מנוחה שבהם האדם ער, למשל חלימה בהקיץ, הרהורים, נדידת מחשבות ובתוך כך היזכרות באירועים טראומטיים. ידוע כי רשת זו משתנה משמעותית אחרי חשיפה לטראומה ובדיכאון וחרדה – הקישוריות שבה (רמת הסנכרון בין אזוריה) פוחתת – ולכן מחקרים שעוסקים במצבים נפשיים אלו מתמקדים בה מבחינה קלינית ונוירוביולוגית.

רשת ברירת המחדל היא למעשה החולייה המקשרת בין טראומה בילדות לבין דיכאון וחרדה בחיים הבוגרים. לכן אנחנו מצפים לראות אצל נשים שחוו טראומה בילדות הפחתה משמעותית בקישוריות שלה במהלך ההיריון ואחרי הלידה

“רשת ברירת המחדל היא למעשה החולייה המקשרת בין טראומה בילדות לבין דיכאון וחרדה בחיים הבוגרים. לכן אנחנו מצפים לראות אצל נשים שחוו טראומה בילדות הפחתה משמעותית בקישוריות שלה במהלך ההיריון ואחרי הלידה, אשר מובילה לדיכאון וחרדה. אם נראה זאת גם במוחן של נשים שחוו טראומה אך עדיין לא הרו ואינן בדיכאון, זה יהיה סמן לסיכון מוגבר לדיכאון וחרדה בתקופת ההיריון והלידה. והשינויים ההורמונליים בתקופות אלו הם כפי הנראה הטריגר לכך”, מסבירה ד”ר ראובני.

“הצד היישומי-טיפולי של המחקר עדיין רחוק”, אומרת ד”ר ראובני, “ראשית,  חשוב לבסס גוף ידע שעוסק בטראומה בילדות כגורם לחותם נוירוביולוגי מוחי שמעלה את הסיכון לדיכאון וחרדה בהיריון ולאחר הלידה. כך ניתן יהיה לשקול התערבויות מוקדמות במהלך ההיריון והלידה בקרב נשים בסיכון – כגון תשאול על טראומה ומעקב צמוד וטיפול – שיכולות למנוע תחלואה נפשית בתקופות החיים הללו”.